Geschiedenis

In 1996 bedachten vier Onroerend Goed en Makelaardij studenten van de Hanzehogeschool van Groningen dat er meer was dan alleen boeken en docenten. Het bedrijfsleven moest al duidelijk aan de studenten verbonden worden. De brug moest worden geslagen door middel van een vereniging die de twee partijen samenbrengt. Villa ’96 werd een feit!

Nu, 20 jaar later, is wat begon als een klein clubje, uitgegroeid tot de grootste HBO studievereniging van Nederland met meer dan 600 leden. Als voorwaarde wordt gesteld dat deze studenten Vastgoedkunde studeren. De afstudeerrichting Onroerend Goed en Makelaardij is inmiddels omgedoopt in een volwaardige geaccrediteerde vierjarige studie, de nummer 1 volgens Elsevier en het grootste deel studenten is lid van ons aller Villa ’96.

Het lidmaatschap van Villa ’96 is een leerzame, nuttige en gezellige aanvulling op je studie. Je komt door bedrijfsbezoeken in contact met je toekomstige werkveld, wat je misschien een stageplek oplevert. Je leert ook studiegenoten uit andere jaren kennen wat handig kan zijn voor eventuele tips, raad en adviezen betreft de studie. Verder kan je jezelf door het actief zijn binnen een studievereniging verder ontwikkelen. Op onder andere bestuurlijk en organisatorisch gebied. Het bestuur en de symposiumcommissie zijn hiervan voorbeelden. Verder wordt de Europese Architectuur de leden ook niet onthouden. Door middel van de jaarlijkse buitenlandse excursie kan er genoeg cultuur en architectonische hoogstandjes worden opgesnoven.

Naast de studiegerelateerde activiteiten is er natuurlijk ook de maandelijkse borrel. Eens per maand komen de (oud) Villa-leden bij elkaar om het wel en wee van de vereniging en andere zaken te bepraten. Kortom voor een gezellige en leerzame tijd naast je studie Vastgoedkunde is lidmaatschap van studievereniging Villa ’96 een must!


Bart Bouman, secrectaris Villa'96 1995-1996, mei 2016

Villa van vroeger, 1996

Mij werd gevraagd om iets op papier te zetten over de begin jaren van Villa ‘96. Met plezier heb ik een en ander uit mijn geheugen weten te produceren, mijn herinneringen, door mijn ogen bekeken. Maar ik ben er zeker van dat anderen uit mijn tijd een soortgelijke herinnering hebben aan hoe Villa in den beginne was…

Het idee voor het opzetten van een studentenvereniging voor studenten aan de opleiding OG&M (Onroerend Goed & Makelaardij) ontstond ergens in 1995. Het idee werd opgepakt door Mark Kamps, Jocel Nijdam, Mariska Lobeeken Wietske Wijbenga gesteund door een zeer studentvriendelijk team van de opleiding onder leiding van de vader van Mark, Dhr. Albert Kamps toenmalig directeur van de opleiding.

Toen ik in 95 uit “klas P45” (de vergaarbak voor mislukte Propedeuse studentjes) rolde en begon aan de opleiding MER-OGM wist ik eigenlijk niet wat me te wachten stond. Management Economie en Recht, afdeling Onroerend Goed en Makelaardij, dat klonk spannend. Economisch Linguistisch had ik al geprobeerd, dat was het in ieder geval niet voor mij. Ik behoorde dus tot de helft van de nieuwe OGM klas die niet bekend was met het vakgebied, de andere helft had een papa of mama die makelaar of zo iets was. Een warm bed, dat was het vanaf dag 1! Hoera ik ben thuisgekomen.

In den beginne;
Ergens in het studiejaar 95-96 werden er mensen gezocht voor het bestuur van een nieuwe studentenvereniging. Als eerste had ik contact met de initiatiefnemers. Zij hebben erg veel energie, tijd en inzet gestopt in het opzetten van de nog steeds erg populaire vereniging. Ze zochten een opvolgend bestuur dat het stokje van hen zou overnemen. Wout Kloppenberg was hier onder andere erg geïnteresseerd in. Na een kennismaking met Wout werd de naam Villa bedacht. (eerst was er het idee “Domus”, maar een “Villa” is groter en luxer was het idee… Het zelfvertrouwen van de vereniging zat er al vroeg in.

En dus, Wout kende Jasja Scholtens en ik kende Fabian Nijlant. Opvolging was geregeld. Omdat er feitelijk nog niets was, konden we beginnen met het opbouwen van de vereniging. Wel had het eerste bestuur het allerbelangrijkste gedaan; te weten het bij de notaris oprichten van Villa’96 en goede connecties onderhouden met school, maar voor de rest was er helemaal niets.

Zo kregen we een kamer toegewezen op de gang bij de opleiding(alles zat toen in wat nu de oudbouw is op het Landleven) en een computer met printer (iets wat toen nog relatief nieuw was, wat niet iedereen had), internet kwam net mondjes maat door en de eerste jaren had niemand een mobiel.

Het krijgt vorm;
We gingen met papieren inschrijflijsten de klassen rond en organiseerden de eerste openingsborrel. Het verzamelen van enthousiaste studenten was geen probleem. Het waren (en zijn) een ontzettend leuk slag mensen waar je mee werkt. Enthousiast, open, bijna wild!

In no-time hadden we rond de 100 leden, wat toch veel was voor een opleiding die uit een handvol klassen bestond. Ons jaar bestond bijvoorbeeld uit 3 klassen van een man of 25 en de opleiding begon pas na de P.

Al snel vormden we de eerste commissies,

Zo hadden we een feestcommissie, welke onder andere het eerste gala moest organiseren. Dat werd een spetterend feest onder in een zaal bij het toen in 96 net nieuw opgeleverde Waagstraatcomplex. “we hebben de zaal geboekt en de band al gehuurd hoor!”… hoe bedoel je? De vereniging heeft maar 1000 gulden in kas… ach ja, zo ging dat, het werd een succes!

We kregen een kledingcommissie, waarbij bijna de hele tapperij op een gegeven moment rond liep met blauwe bomberjacks met gif-groen Villa ‘96 op de achterkant. Zelfs onze docent bouwkunde, Rie Millekamp, liep trots met zo’n jas door Zernike.

De eerste symposiumcommissie. “ja regelen jullie dat even” en wij maar denken dat ze de zaal “de Appel” ook net nieuw opgeleverd zouden gebruiken met wat kleffe broodjes uit de kantine.  Nee hoor… “De Martinihal is geboekt”… whatthe fuck… nog steeds maar 1000 gulden op de bankrekening… tja ook daar al groots van opzet in gedachte en uitvoering.. Het werd natuurlijk een succes.

We hadden het eerste introductiekamp in Roden… super gewoon!

Eerste borrels in Café “Mijn Moeder” aan de Folkingestraat 42. Die daarna zeer frequent en zeer goed bezocht werd tot wel 100 studenten in dat kleine smalle kroegje. Soms meer mensen op de borrel dan dat er leden waren. Wel zorgde het bestuur dat er blanke inschrijvingsformulieren aanwezig waren. Als het “piekvat” dan half leeg was ronselden we de ontbrekende leden… “nee zet maar gewoon een kruis je bij je naam hoor.. de rest vullen wij wel in, ohja en je banknummer nog even”.

Organisatorisch:

Een hele administratie met automatische incasso werd opgezet, een ledenbestand in een database. Onze eerste nieuwbrief kwam al in het eerste jaar, “het fundament” eerst in de vorm van een dubbelzijdig geprinte A3 die dan 2x werd gevouwen en door het bestuur handmatig in een enveloppe werd gedouwd, geprinte adresstickers er op en afleveren bij de postkamer. Alles stond er vanaf het begin al in, activiteiten, reclame (Kapper Tuininga sponsort alles), verjaardagen, wist u datjes (ordinair roddel doet het goed!). Resultaat, zeer betrokken studenten.

Ook kregen we de huisstijl, het vriendje van Jasja was goed in ontwerpen, iets wat toen niemand kon. We kochten een stempel met ons logo en stempelden alles wat we maar konden.

Verenigingsprofiel en marketing.

Het bestuur probeerde van zich te laten horen, bestuursborrels, SSA bijeenkomsten, we waren er, met onze grote mond.. Maar, blaten is ok, zolang je ook maar levert. En dus vergroten we de druk op alle output die Villa’96 moest waarmaken. En dat is voor 90% ook zeker gelukt met inzet van alle actieve leden.

Groot voorbeeld was de studentenvereniging Actis, die jongens van marketing die waren er al sinds 1991. Die vereniging was zeer actief en wist wat marketing was. Daar boksten we qua marketing graag tegenop. Als je met de besten meeloopt “verlies” je misschien, maar je groeit het hardst! Zo regelden we een eigen “reclame bord aan de muur naast de kantine.

Activiteiten
Een van de meest bijblijvende activiteiten in het hele begin was de komst van Harry Mens naar Groningen. Voor leden gratis, niet lid 2gulden 50 cent… “Wat geef je zo iemand eigenlijk?… ik heb wel eens gehoord een vergoeding voor 2e klas treinkaartje.. ok, en een fles wijn misschien?

Nou meneer kwam met de privéjet naar Eelde Airport, daar stond de jaguar al klaar om voor te rijden bij het Zernikecomplex. Hup eigen poster over onze mooi gemaakte poster.. koop mijn boek; Als een Mens iets wil. Een daar begon meneer Mens. De NVM is kut, vrouwen kunnen beter aardappels gaan koken.. haha, het was een goed gevulde en zeer bewogen lezing. Wel weer de zaal vol met circa 150 man.Ps, dat treinkaartje hoefden we niet te betalen.

Tot slot:

Als ik aan Villa96 denk, denk ik aan die fantastisch mooie tijd in Groningen.

Jongens en meiden om van te houden. Sommige zie je nooit meer, sommige regelmatig.

Wel is iedere bijeenkomst met tijdgenoten van Villa’96 weer net als toen, een warm bed… en weer veilig thuiskomen……

In het bovenstaande ben ik vast veel vergeten, reisjes, nvm congressen, feesten enzenz enz.. hopelijk krijgt u uit bovenstaand een idee wat de Villa-spirit in 1996-1997 was.

Student, geniet van je Villa tijd!

Als laatste por ik nog eens in het vuurtje dat al sinds 1996 brand, EIGEN VASTGOED VOOR VILLA’96.

Het is geen illusie, maar er moet een bestuur zijn die de eerste steen wil leggen van waaruit de weg naar het eerste pand wordt bewandeld naar Villahuizen verhuurd aan Villa-leden. Als er 1 club is die eigen vastgoed zou moeten hebben, dan is dat Villa96, voor Vastgoedkunde…

Bart Bouman, bestuur 96-97